teisipäev, 11. august 2009

Armastus on armastus on armastus...

Jah, sellise pealkirja panin tänasele loole... Mult on tihtipele küsitud, et kust võtan ma need teemad, millest kirjutada. Viimasel ajal on tõepoolest veidi lihtsam olnud veebipäevikut pidada, sest lood tulevad ise meie majja või siis minu juurde... See oli nüüd siis kõikide nende suveürituste kohta, mis meie hoovist on läbi käinud ja käimas veelgi ning mis kõik on kenasti kajastatud ette ja ka tagantjärgi.
.
Tänane lugu on sündimas sellest, et nädalavahetusel jätsin ühele heale hotellikülalisele tuppa kingituseks raamatu, mis kuulub muidu meie romantikapaketi juurde. Raamat, mille autoriks on Erich Fromm ja pealkirjaks "Armastuse kunst".

Miks just see raamat romantikapaketi juures? Miks üldse raamat romantikapaketi juures- alustan vahest sellest. Inimesed, kes tellivad ja ostavad romantikapaketi, kas tähistavad oma romantilisi tähtpäevi või loovad uusi. Igal juhul peaks olema see päev tagantjärgi meenutatav.

Väga kahju oleks, kui romantikapakett sisaldaks pelgalt vahuveini ja puuvijavalikut toas ning grupimenüüst leiget valikut restoranis. Mäletan vägagi hästi, kuidas sattusin ise sellise sisuga ühes teises hotellis paketti ostma ja hindasin selle romantikute jaoks suhteliselt lahjaks...

Saka Cliffi romantikapakett on meie maja pakutavate hulgast kõige vanem ja samas ka kõige populaarsem. Aja jooksul on veidi küll selle sisu muutunud. Oleme midagi lisanud ja midagi ära võtnud- seeläbi oleme paketi ka oma külalistele taskukohasemaks muutnud- aga nii, et siiski säiliks emotsioon. Ma ei tahaks kõiki üllatusi ära rääkida, aga peale raamatu on neid paketis veelgi.

Ahjaa- raamat... avastasin selle juhuslikult oma psühholoogiaõpingute käigus allikmaterjale diplomitööle otsides, kuna Eric Fromm on eelkõige psühhoanalüütik ja seejärel kirjanik. Vihje sellest, armastust mitme nurga alt käsitlevast raamatust, sain aga meie hotellikompleksi sisekujundalt Mareliis Raidilt (suured soojad tervitused talle siinkohal).

Erich Frommi raamat räägib sellest, kuidas jõuda tõelise armastuseni ning et see armastusetunne pole midagi sellist, mis iseenesest meie peale tuleb. "Kaasaja inimene januneb armastuse järele, kuid tema püüdlused jäävad viljatuks, kui ta ei tunnista teel armastuseni distsipliini, keskendumist, kannatlikkust ja ülimat hoolitsust."
.
Huvitav oleks veel ehk ka teada, et Erich Frommi elutööks muuhulgas oli Sigmund Freud teoorite ümberlükkamine. Freudi arvates ei eksisteerinud meelelist armastust- tema arusaamade järgi olid kõik inimeste arenguetapid ja ka instinktid tingitud seksuaalsusest. Ehk eluskaalale laialilaotatuna põhines terve elu ja olu sugutungil ja surmahirmul.


Seega on eriti nauditav lugeda Frommi raamatut, mis on omamoodi nagu õpik armastamise maailmas. Mulle imponeeris väga teooria, et tõeliselt armastada saavad lahked, rõõmsad, optimistlikud ja eelkõige ennast armastavad inimesed. Inimesed, kes ei teeni armastamisega mingitki kasueesmärki, inimesed, kes oma mõtetes on vabad... Vähem viha, meeleheidet, kadedust ja kättemaksu...
.
Leidsin, et see raamat levitab suurepärast sõnum, kuidas eelkõige olla parem inimene ja seeläbi saada ka tõelise armastuse osaliseks. Ja olgem ausad, mis sobiks veel paremini romantikapaketi juurde kingituseks ja mälestusesemeks. Samuti ka headele külalistele kinkekotti peitmiseks.

Kellel nüüd tärkas huvi kõnealuse raamatu vastu, siis loomulikult pole ainus viis seda endale saada meie romantikapaketti tellides :) Kindlasti on ta olemas suuremates raamatupoodides- Rahva Raamatus ja Apollos. Samas, on seda võimalik ka interneti teel tellida http://www.pegasus.ee/

Rõõmsaid äratundmisi raamatust!

.

2 kommentaari:

Marje AKSLI ütles ...

Nunnu postitus!!!

Marje AKSLI ütles ...

Nunnu postitus...