pühapäev, 7. november 2010

Mõis on avatud! Elagu mõis!

Armas rahvas! Tõepoolest, meie ajalooline mõisahoone sai reedel, 5. novembril 2010, kenasti ja pidulikult avatud! Muusikalist pooletunnist vahepala pakkus barokkmuusikaansambel Corelli Music www.corelli.ee.

Annan ka kohe teada, et peale pidulikku ja ametlikku avamist mõisahoone veel ei "avane". Külalisi ootame aga alles mõne aja pärast. Meil on veel mõned nüansid täita ja mõned kohad kohendada... Aga detsembri alguseks oleme täiesti olemas. Järgmisest nädalast hakkamegi võtma vastu jõulupidude pidamise soove. Seega, veel veidi kannatust!

Nüüd veidi avamisest- nagu ülal mainitud, oli muusikaline vahepala igati mõisaajastule kohane- väikesed väljavõtted nende kodulehelt: Barokkansambel Corelli Consort (kunstiline juht Mail Sildos, barokkviiul) on üks väheseid muusikute ühendusi Eestis, kes mängib barokkmuusikat omaaegsetel originaalpillidel ja ajastulähedases laadis. Ansambel tegutseb aastast 1992.

CC ühendab Eesti professionaalseid muusikuid, kel süvendatud huvi barokiajastu elufilosoofia ja esitustraditsioonide vastu. Seetõttu otsib ansambel ka esinemispaiku, mis võimendaks ajastutruult mängitud barokkmuusika sõnumit - mõisad, lossid, aadlipaleed, kirikud - väärtustades, tutvustades ja elustades muusika kaudu Eestis rikkalikult leiduvaid arhitektuurimälestisi.

CC on leidnud kindla koha Eesti muusikaelus. Ansambel mängib stiilis, mida võiks võrrelda vanade maalide puhastamisega järgnenud sajandite lisandustest. Nii võis see muusika kõlada sajandeid tagasi samades mõisa- ja lossisaalides.

Peale kontserti rääkis omanik Tõnis Kaasik, kes reedesest päevast kannab igati õigustatult mõisniku nime, Saka mõisa loo. Just läbi selle prisma, kuidas tema Sakale juhtus ja selle peale kolmandat vähampakkumist ära ostis.

Kohalikus lehes "Põhjarannik", märgib mõisnik Kaasik järgmiselt... "Ma sidusin ennast selle paigaga 30 aastat tagasi, kui ütlesin välja mõtte "Saka väärib paremat!". Sellega oli rong liikuma läinud ja ma ei saanud enam maha hüpata."

Selle lausega võttis Tõnis Kaasik kokku killukese ajaloost, kui teda ülikooli ajal 1971 (kui mina olin vaid 1 aastane) Saka juga mõõtes ja pildistades piirivalvurid 1. mail arreteerisid, et see looduskaunis ja ajalooline koht väärib igati muud, kui okastraati ja kaevikuid, siis tänasel päeval on nende sõnade, mille ta oma diplomitöösse kirjutas, tähendus tõeks saanud. Vaata ka Aktuaalse Kaamera videoklippi: http://uudised.err.ee/index.php?0&popup=video&id=37282

Peale sõnavõtte ja kingituste üleandmist järgnes vahuveiniklaaside kõlistamine ning kehakinnitamine uhkes buffeelauas ja seejärel maja tutvustamine. Maja on muidugi uhke. Mõned hetked veel ja siis saame seda ka meie külaistele näidata. Valmimas on ka uus koduleht.


Tordi söömise ajaks oli maja vaadatud ja omavahel suheldud. 100- le inimesele valmistas tordi meie ettekandja Piret. Ja see tort oli imehea- iseküpsetatud biskviit, mis kui vanaema retsepti järgi tehtud :) Kohv ja konjak ja hüvad soovid maja heaks käekäiguks.


Tõmbusin korraks eemale ja vaatsin kogu melu kõrvalt- õnnelikud inimsed moodustamas siin ja seal juturingi, nõjatudes naerdes oma kaaslaste käsivangu. Lapsed kilgates jooksmas mööda treppe ja korruseid, ruumides mahe valgus ja küünaldesära... Täielik idüll...

Ootame teid meie idüllist osa saama! Palju õnne meile kõigile :)

Kommentaare ei ole: